Kipróbáltam a PlayStation VR-t!

PlayStation VR kipróbálás

Igaz már csak pár nap van hátra a PlayStation VR hivatalos megjelenéséig, mégis égtem a vágytól, hogy végre fejembe húzhassam a Sony virtuális valóság sisakját. Nem keveset kellett aznap várnom, hogy részesüljek az élményből, de megérte minden percét.

Igaz már csak pár nap van hátra a PlayStation VR hivatalos megjelenéséig, mégis égtem a vágytól, hogy végre fejembe húzhassam a Sony virtuális valóság sisakját. Nem keveset kellett aznap várnom, hogy részesüljek az élményből, de megérte minden percét.

A Konzolok Szervize megszervezte nekem, hogy a sajtónak szánt nulladik napon ott lehessek a Mondoames PC GURU Shown és kipróbálhassam a PlayStation VR-t. Még a Sony Standjának felépítését is láttam, ahogy a csapat szorgosan fáradozik azon, hogy Ti – a célközönség – a legjobbat kapjátok a hétvégén, ha ellátogattok a HungExpora. Még a kamera és PSVR közötti távolságot is centiméter pontosan lemérték, hogy megteremtsék az eszköz számára szükséges játékteret. A monitor alatti „nagy szekrénybe” is beláttam, ahol sok-sok pletykával ellentétben nem PC-re van kötve a PlayStation VR, hanem egyszerű, mezei 500GB-os PlayStation 4-re. Igen, ismét bebizonyosodik, hogy van erő ebben a konzolban is bőven ahhoz, hogy meghajtsa a VR-t.

Az eseményt Sándor Csaba nyitotta, aki közel 20 éve a Sony Magyarországnál dolgozik és a PlayStation üzletág vezetője, majd röviden bemutatta a PlayStation VR-t.

Ezen gyorsan túl is voltunk, hiszen annyira praktikus és könnyen kezelhető eszközről van szó, amiről felesleges hosszan beszélni. Minden logikus, kézre áll és magától értetődő.

Pillanatokon belül a fejemre került a VR headset, mely élességét a kijelző fel-le mozgatásával lehetett állítani. A fejemen körbe futó pánt hátulján található gombot megnyomva lehet tágítani ezen a pánton, hogy miden fejméretre tökéletesen passzoljon, majd egy kis tekerővel rögzíteni a kívánt pozícióban – amennyiben szükséges. A headset kijelzős részének alján, a jobb oldalon található szintén egy gomb, ezt megnyomva tudjuk az arctól távolítani, vagy ahhoz közelíteni, így egy szemüveg is kényelmesen elfér mögé. A szem és orr körüli rész lágyan gumírozott, így az nem nyom semmit az arcunkon. Teljesen komfortos érzés ahogyan az archoz ér.

Egyszer már írtam arról, hogy a konkurens headset-ekhez képest sokkal kényelmesebb lehet a PSVR, ami igaznak is bizonyult, mert tényleg nincs az arcunkhoz szorítva. Viszont az, hogy aláizzadunk a konkurenseknek, itt is tapasztalható. Úgy látszik, ez a VR-ok velejárója, amivel együtt kell élnünk. Persze nem kell drasztikus dologra gondolni, csak érezhető, hogy a headset által takart bőrfelületünk hőt termel, így ha levesszük a sisakot, a kinti „hidegebb” levegőt érezzük az arcunkon.

Először a Battlezone-hoz volt szerencsém, amit sokan valami miatt nem túlzottan kedvelnek. Túl gyengének tűnik ez a grafika, ami szerintem inkább egy grafikai stílus. Az igazság az, hogy engem ez a játék nyűgözött le leginkább. A grafika kifejezetten élvezetes, bár a robbanások sokat eltakarnak, mégis valahogy az érzés, hogy bent ülsz egy tankban, nehezen szavakba önthető.

Ezután a PlayStation VR Worlds jól ismert tengerbe merülős, passzív nézelődős Ocean Descent-jét próbáltam ki. Ugyebár ez volt a legelső DEMO, ami felbukkant youtube-on, amikor még Project Morpheus néven futott a VR. Unalomig ismertem, hogy mi fog történni, láttam már ezerszer előtte. Na de átélni teljesen más. A videók nem tudják visszaadni azokat a méreteket, azt az élethűséget. A cápát hatalmasnak érzed, ami körülötted úszkál és tényleg az az érzésed, hogy a víz alatt vagy. Ugyanez az unalomig ismert London Heist-es tapasztalat is, hogy ha Te magad játszod, irtó izgalmas. Teljesen más nézni, vagy átélni, hogy kifogy a tárad és újra kell töltened. Valamint, hogy a melletted ülő kopasz csávó folyamatosan a szemedbe néz, amikor hozzád beszél és kitér a golyók elől, amiket abba az irányba engedsz el. Marha jól néznek ki ezek a VR Worlds-ös „minijátékok”, de tegyük hozzá, egyszer jópofák, hosszútávon nem fognak lekötni, inkább techdemo jellegűek.

Aztán következett az Until Dawn: Rush of Blood, amiből 2 példányt október 13-án kisorsolok a honlapon valaha is kommentelők kommentjei között. Ezt a játékot is olyan lagymatagnak éreztem videókon keresztül, de valami eszement félelmetes, izgalmas, jól összerakott. Egyszerűen tökéletes. Annyira erős élmény, hogy azt csak az tudja, aki játszott vele. Mindenképpen ajánlom mindenkinek megvételre, aki beruház egy PlayStation VR-ba.

RIGS Mechanized Combat League szintén jól néz ki. Nekem ez a multiplayer FPS stílus nem jön be, de aki szereti, az imádni fogja a haverok ellen játszani. Az irányítást kicsit szokni kell, valamint érdekes, hogy amerre nézel, arra célzol. De ha megszoktad, tiéd a győzelem 😀

EVE: Valkyrie-ről szintén azt tudom elmondani, amit a Rigs-ről. Nem az én stílusom, de aki szereti, imádni fogja. A célzás itt is hasonlóan működik, de az űr nem az én világom. Viszont aki az EVE világát szereti, vagy csak odáig van az űrszimulátorokért, a legnagyobb hibát követi el, ha kihagyja a PlayStation VR élményét.

Végül próbáltam kideríteni – mint mindenki más – hogy mikor várható a magyarországi megjelenés, de sajnos még erre nem tudnak választ adni. Még az sem biztos, hogy idén lesz belőle valami, de azért bízzunk a legjobbakban.

Több kérdésemnek utána fognak járni, mert annyira új dologról van szó számukra is, hogy bizonyos – főleg technikai – kérdésekre egyszerűen nem tudnak választ adni. De ez teljesen érthető.

Viszont jó hír, hogy a 360 fokos videókat, ha még nem is a youtube-on, de pendrive-ról le lehet játszani a Média lejátszóval.

Ezúton köszönöm a Sony Magyarországnak és a Konzolok Szervizének, hogy kipróbálhattam megjelenés előtt a PlayStation VR-t. Én azt mondom, aki vágyik erre a technológiára, ne féljen beruházni rá. A PSVR megéri az árát, főleg a konkurensekhez képes, melyek egyáltalán nem jobbak, főleg nem annyival, mint amennyivel többe kerülnek, sőt…

Orosz Mihály
About Mihály Orosz 522 Articles
A PSVR.hu üzemeltetője vagyok, egy lelkes PlayStation VR felhasználó, aki 2016. tavaszán úgy döntött, elkezd foglalkozni a PlayStation VR-al, hogy nektek minél több infót átadhasson erről a szuper kiegészítőről. Iratkozz fel Youtube csatornámra és nyomd meg a kis harangot is, hogy mindig értesülj új tesztjeimről: FELIRATKOZÁS

8 Comments

  1. Úgy látom jó felkészült embereket küldtek ki. Mellesleg érdekes , hogy nem lehetett videózni mikor a youtube tele van ilyen videókkal.

  2. Szerinted az a headset amit adnak hozzá elég lesz vagy érdemesebb befektetni egy 5.1-es fejhallgatóba a teljes hang élményért? Úgy látom rajtad se az volt amit adnak a vr mellé.

    • Nem lehet 5.1-el, sztereó kell hozzá, hiszen amerre fordulsz, az alapján változik a hang. Tehát sima fülhallgatóval tökéletes hangzás lesz. A fülest a VR kábelén lévő bekapcsolóba kell dugni.

  3. Szóval én 2 órával ezelőtt próbáltam ki, de csak 5 percem volt rá sajnos. Kényelmes, és a minőséggel nincs baj. Az űrben játszódó játékkal próbáltam, nekem a képminőség csalódás. Nagyon kicsinek tűnt a felbontás és tényleg nagyon recésnek. Mielőtt eldöntöm, hogy veszek-e, kelleni fog még pár próba.

  4. Múlt vasárnap én is kipróbáltam a VR-t. 2 játékkal próbáltam ki. Az egyik a Rush of Blood volt. Elég bugyuta a bemutatója alapján, de amikor hullámvasutaztam az alagútban, lefelé száguldva előjött a vidámparki érzés, pedig tudtam hogy csak egy széken ülök.
    A másik játékban nagyon tetszett hogy az “autóban ülve” ki lehetett nyitni az ajtót és kihajolva hátra lehetett nézni.
    Mindenképpen szereznem kell egy VR-t

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


öt + 6 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .