Sackboy: The Big Adventure (PS4)

A Little Big Planet sorozat világa (amiről bevallom, én jelenleg még nem sokat tudok) új játékkal bővült, mely a PS5 egyik nyitó címe, de megjelent PS4-re is. Én utóbbin játszottam vele. A Shadow of War ork mészárlásai után egy kicsit erős váltás volt.

A történet Fantazmagóriában, a kreatív gondolatokból összeálló Vászonvilágon vagyunk. Zsákfalván tengetjük gondtalan mindennapjainkat, mígnem betoppan az ügyeletes rosszfiú, Vex. Ő a rémálmok és egyéb csúnyaságok helyi képviselője, aki kitalált egy gépezetet, amivel szétszórhatja az általa használt negatív energiát, ami Morgó névre hallgat. Ennek segítségével pedig igája alá hajthatná Fantazmagóriát. A történet kezdetén el is rabolja Zsákfalva lakóit, hogy megépítsék a Szeleburdi Szerkentyűt. Mi –azaz Sackboy- megmenekülünk a begyűjtés elől és útnak indulunk Vex birodalmába, hogy kiszabadítsunk barátaink.

A játék maga klasszikus platformer, mint akár az Astro Boy. Több világ van, mindegyiken rengeteg pálya, illetve egy másodlagos világ.  Egy pálya teljesítésére 5 élet áll rendelkezésre, ami a maximum 4 fős co-op tagjai között megoszlik-, de akár ki is kapcsolhatjuk és akkor nincs élet limit. Ez hasznos, ha mondjuk gyerekekkel szeretnél együtt játszani, ahogy én is tettem. A pályán gyűjtögetett „érmékkel” tölthetjük vissza, ha veszítenénk belőle. Erőforrásokból csengőket tudunk gyűjteni, amit a pályaválasztó felületen található boltban tudunk ruhákra költeni, illetve Álomgömböket gyűjtögethetünk. Ebből minden pályán változó mennyiségű darab van, legtöbbször eldugva vagy valamilyen ügyességi/logikai feladat után elérhetővé téve. A térképen Morajlóval blokkolt továbbjutás feloldásához szükséges ezek összegyűjtése.

A pályák és ellenfelek az adott világ alapján egységes stílusúak és igen pofásak ezzel a textilből, cipzárból, és kartonfigurákból kialakított környezettel, közelségünkre reagáló háttérelemekkel. Nekem külön kedvenceim a zenés pályák, ahol valamilyen sláger szól, ahogy haladunk előre és az ütemre nem csak a háttérben bohóckodnak a karakterek, de a használandó platformok is ugrálnak rá. A DS4 is használható különböző trükkökre, egyes elemekre ráugorva, a giroszkóppal, azaz a gamepad döntögetésével irányíthatók,  amivel fiammal sok 10 percet elszórakoztunk (az Ő ötlete volt a versenyzés, becsszó 😀 ). Ha már verseny, a pálya végén összesíti mindenki elért pontját és a legtöbb pontot elérő kap egy trófeát – amit el lehet lopni tőle, illetve lehet vele csapkodni a többieket, amíg visszaszámol egy fotóhoz.

A rengeteg kis apró szórakoztató elem és még több pálya mellett, van még egy „Kötött Lovag” kihívás sorozat, illetve kifejezetten co-op módban elérhető pályák. Utóbbiakhoz remek ötlet, hogy online is találhatunk társakat, ha nincs akivel otthon tolhatnánk, de ehhez még várni kell egy frissítésre, hogy élesedjen.

Összeségében egy igen tartalmas és szórakoztató cím, bátran ajánlom családosoknak és platformer játékok szerelmeseinek, vagy aki csak egy hosszabb, szórakoztató játékot szeretne.

Varga Pál
About Axzanar 7 Articles
2017 decembere óta van VR-om, amivel gyermekkorom egyik nagy álma vált valóra. Érdeklődési köröm mind a játékok, mind az élet terén mindenre, - de tényleg mindenre- kiterjed. Ezen ismereteimet főleg regényeim írásában kamatoztatom, mely nem csak hobbim, de fő életcélom is. Addig is, informatikai és hálózati szakismeretemmel keresem a kenyerem.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


tizenkettő + 9 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .