TESZT: Pixel Ripped 1995 VR

Pixel Ripped 1995, a korábban 2018 július végén megjelent Pixel Ripped 1989 nagysikerű játék folytatása, az Arvore Immersive Experiences LLC jóvoltából.  Ahogy a nevéből sejthetjük, egy pixeles retró hangulatú játékról van szó, de közben mégsem. Ugyanis Fantasztikus ötlettel állt elő a fejlesztő csapat, és megalkottak, egy olyan VR játékot, ami játékban a játék. Azaz egy 9 éves  testébe bújva kell a tévé elé ülni és az akkori, korhű videojátékokkal játszani. 

Azonban, ők még ennél is tovább mentek, a régi időket felidéző videojátékokat még megfűszerezték  egy olyan életszituációval, amit szinte mindenki átélt már gyerekként.

Emlékszel még arra, mikor lefekvés után próbáltál titokban tovább fent maradni, takaró alatt olvasni, tévézni?

Amikor a világon az összes kifogást megpróbáltad, csak hogy tovább játszhass?

Nos, itt újra átélheted, mert miközben a változatosabbnál változatosabb helyszíneken és különböző játékokban próbálod teljesíteni az adott szintet, külső megpróbáltatások is érnek, amelyeket el kell hárítanod, hogy egy darabig tovább játszhass zavartalanul.

Párhuzamosan kell figyelned a körülötted zajló eseményekre és az előtted lévő videojátékra.

Korábban is említettem, több videojáték kategóriát is belesűrítettek  (felülnézetes akció-kaland, oldalnézetes akció, verekedős stb..), ezáltal abszolút nem mondható monotonnak a játék, sőt ennyire változatos játékkal rég találkoztam. Viszont egy minimális idegen nyelv ismerete, a játék nagyobb élményéhez ajánlott, de a végigjátszásához nem szükséges.

A játék története:

Dot nevezetű Női főhős karaktert irányítva kell megmentenünk a játékvilágot Cyblin Lord ellen, aki a Főgonosz szerepét tölti be, rengeteg humort hozzá adagolva. Rögtön az elején,  a Mesterünknek álcázva megszerez tőlünk egy nagy erejű ereklyét és kezdetét veszi a hajsza, miközben megjelenik majd a legújabb Konzol is.

Egy 9 éves gyerek segítségét kérve, aki a játékban a legtöbb pontot szerezte így a játékosok listájának élén áll. Vele próbáljuk meg visszaszerezni az ereklyét és legyőzni Cyblin Lordot. Több videojátékon keresztül is őt üldözve vagy éppen előle menekülve, az eredeti karaktereket kitúrva játékokból, Dot-ot irányítva játszhatunk és szövetségeseket találhatunk. Cyblin ereje közben akkora lesz, hogy a való világon is megjeleníti hatalmát és megpróbál feltartóztatni vagy éppen veszélybe sodorni minket.

Ha ez mind nem lenne elég, akkor még ott a családi élet is. Először anyuka szemszögéből, aki nem szereti, hogy a gyermeke túl sok időt tölt a tévé előtt és próbál tenni ellenne, szellemileg és fizikailag is. Majd a gyerek apja, aki az engedékenyebb. Ott az idegesítő szomszéd, megvan róla győződve, hogy jobban játszik nálunk és még sorolhatnám, de nem szeretnék mindent részletet lelőni a szereplőkről.

Karácsony közeledtével napról napra változnak a dolgok körülöttünk. Alaposabban körbe nézve, érezhetjük az idő mulását. Elmegyünk vásárolni, ahol persze a játékokat próbálgatjuk. Videojáték versenyen veszünk részt és még sok más eseményen részt veszünk, ami szintúgy párhuzamosan történik a két világban.

Irányítás és játéktapasztalat: 

Lehetőségünk  van Move kontrollerekkel és DualShock 4-el játszani.

Mielőtt kipróbáltam volna a játékot, semmit nem tudtam róla, így készítettem egy első benyomásos videót. Az elején, 20 percig, Move kontrollerekkel játszottam, meg  is szenvedtem az irányítással.

Személy szerint, nem akart kézreállni Dot irányítása, így átváltottam DualShockra, veszítve a VR kézmozgatás adta élményből. Viszont így sokkal egyszerűbbé vált a videojátékban lévő Főhősnőnk irányítása .

Megjegyzem, a játékból vissza a menübe lépésre nincs lehetőség. A játékot be kell zárni és újraindítani.

Az irányítás nincs túl bonyolítva. Aki még emlékszik rá, régen se voltak túl bonyolult játékmenetek a videojáték termekben.  Jobbra-Balra mozgatás, esetleg Fel-Le és a két cselekvő gomb: lövés, ugrás plusz a VR világban a kezek mozgatása és tárgyak megragadása L2, R2.

Nehézségi fok beállítására nincs lehetőségünk, egyébként nem tartom túl nehéz játéknak.

Magasságot sem állíthatunk de érdemes ülve játszani, a játékhossza személy függő , de olyan 2-3óra. (van is egy olyan trófea, hogy egyhuzamba játszuk végig a játékot)

Abszolút nem volt megterhelő a VR viselése.

Párszor belekerülünk a videojáték világába is, ahol jó nagy Pixel elemeket láthatunk , de sem itt, sem a VR világban nem tapasztaltam olyan elemet, ami bántó lett volna a szemnek. Mind a két helyen teljes mértékben át tudtam élni a VR élményt, nagyon jól lehetett érezni a különböző tárgyak távolságát és térbeli hatásokat.

Sikeresen megoldották ezt az élményt az összes helyszínen.

Nekem különösen tetszett, hogy egyszer csak bekerülünk egy videojáték terembe. A játék nagyszerűen és hűen vissza tudja hozni annak a letűnt korszaknak az atmoszféráját,  amikor még kezdetlegesek voltak a videojátékok és a szabadidőnk egy részét videojátéktermekben töltöttük.

Megörökítettem legelső játékomat, ebből készítettem egy első benyomás videót (előre is elnézést pár helyen a hang nem sikerült tökéletesre)  itt tekinthetitek meg:

Összességében, nagyon tetszett , kellemes csalódás volt az első  10perces bevezető után.

A játék, mint említettem, nem nehéz, nem is hosszú, ellenben nagyszerű ötletnek tartom. Így, 7/10 pontos értékelést kap tőlem

Felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt ajánlom.

Megjelenés: 2020. április 23.

Fejlesztő & Kiadó: Arvore Immersive Experiences, LLC

Ekalys Ekalys
About Ekalys 5 Articles
2015 óta merültem el a PS4 világában, majd 2017 év elejétől a VR vákuum hatást gyakorolt rám. Minden játék kategória érdekel. Hobbi streamer vagyok, Youtube és Twitchen is meg lehet találni Ekalys néven.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × öt =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .