Resident Evil VIII: The Village TESZT | PS VR2

A VR egyik legizgalmasabb témája mindig is a rettegés volt, hiszen a legtöbb hatás ott ért minket egy virtuális világban, rettegni pedig sokan szeretnek. A PlayStation VR-ra is egyik húzó cím a Resident Evil 7 volt és mi tagadás, talán az egyik legjobb játék volt rá, így epedezve vártam, hogy kipróbálhassam a PS VR2-vel a legújabb Resident Evil részt.

A történet

Hogy Spoilermentes maradjak ebben a szakaszban, csak az elejét írom le a történetnek. Természetesen Ethan Winterst játszuk, egy kellemes családi estével indul a sztori, ahol mesét olvasnak feleségével, Miaval kislányuknak Rosemarynek. Majd az idillt megtöri egy kommandós brigád és olyan események tárulnak elénk, amiben Mia drámai halála és Rosemary elrablása is szerepet játszik és Ethant is elrabolják. Majd egy autóbalesetből ocsúdunk fel, ahol a kommandósok meghaltak, Rosemary pedig eltűnt. Feladatunk megtalálni kislányunkat, miközben feleségünk gyászára időnk sem jut. Egy európai havas, hegyes tájra, egy kis faluba keveredünk, ami mellett egy kastély is áll. Különféle szörnyekkel kell megküzdenünk, mint farkasemberek, vámpírok, boszorkányok és Miranda.

Játékmenet, irányítás

A játékmenet mondhatnám, hogy megegyezik az előző résszel, de ott a DualShock 4 kontrollerrel kellett játszanunk, itt viszont az PS VR2 új vezérlői állnak szolgálatunkra, melyek már a régi Move kontrollerekkel szemben teljesen lefedik a lehetőségeit egy normál kontrollernek, ráadásul egymástól függetlenül foghatjuk a kezeinkben, így mindkét kezünkkel a valóságnak megfelelő cselekedeteket végezhetünk.

A játék elején főként – kicsit túl soknak éreztem azt a mennyiségű harcot, amin át kellett esnem, de az irányítás van annyira jó, hogy ezt VR-ban is könnyedén leküzdhettük. Tény, hogy több harc van benne, mint az előző részben volt, de nem feltétlen probléma ez, kicsit talán a 4. részhez lehetne hasonlítani valóban, ahogy tették azt már mások is.

Sok fegyverünk van, mindegyiket a megfelelő helyre nyúlva vehetjük elő. Rakhatunk itt a pisztolytáskánkba, kicsit hátrébb, a hátunkra, de még a kabátunk belső részeire is akaszthatunk dinamitot, taposóaknát, harmadlagos fegyvert. A gyógyítót is bal vállunk felől, hátulról vesszük elő és izgalmas locsolgatni a kezünket egy harc közepén. Egy szó mint száz, minden kézre esik és támogatja az álló és ülő játékmódot is, ilyenkor ülve kicsit előrébb helyezkedik el a pisztolytáska és magasabban, hogy kényelmesen hozzáférjünk, ahogy a töltényekhez is. Én leginkább ülve játszottam. Rosszullét nem volt olyan drasztikusan, el tudtam a játékban 1-2 akár 3 órát is tölteni egyhuzamban. Nekem végigjátszani durván 12 óra volt, ami az előző rész 9 órájához képest örvendetes. A vicces, hogy legalább 4-szer éreztem, hogy “na itt a játék vége lassan”, de szinte majdnem mindig tévedtem, mert csak ment tovább és amint észbekaptam, újabb helyszínek, teljesen más környezet vett körül.

Grafika

A grafika rettentő jól néz ki, bár nálam a VII. rész is nagyon bejött látvány terén és azt is VR-ban toltam csak végig. A PS VR2 viszont sokkal élesebb képet és magasabb felbontást eredményez, aminek hála méginkább odaképzelhetjük magunkat ebbe a hátborzongató világba. A PS VR2 amoled kijelzője pedig teszi a dolgát, ahogy a HDR is. A feketék végre nem szürkék és a pixel rácsozása sem érzékelhető, bár engem ez utóbbi nem nagyon zavart játék közben. A fények, az ellenfelek animációja, minden teljesen rendben volt és ismételten kiemelem, hogy VR-ban sokkal nagyobb az élmény, mint normál TV-n játszva.

Zene, hangok

Ezen a téren is igencsak rendben van a játék, már távolról hallhatjuk, hogy egy barlang mélyén mi vár ránk, kellően félelmetessé teszi az atmoszférát minden apró nesz, ami tökéletesen kiegészítik a vizuális élményt magát.

Összegézés

Amennyiben szereted a Resident Evil játékokat, ki ne hagyd VR-ban, ha az előző rész bejött, ez is be fog. Horror kedvelőknek szintén kötelező darab. Még mindig azt mondom, hogy a PSVR-ra az előd kötelező vétel volt, hiszen az egyik legösszetettebb, valós AAA játékot kaptunk VR élményként. Ez pontosan ilyen igaz a PS VR2-re is, ahol már kezd alakulni a játékfelhozatal, de az igazi AAA címek még mindig nem tolongnak ezen a fronton sem. A Resident Evil IV. VR verzióját pedig már hivatalosan is bejelentették, így van mit várni a kategória szerelmeseinek és a VR horror fanoknak.

Orosz Mihály
About Mihály Orosz 543 Articles
A PSVR.hu üzemeltetője vagyok, egy lelkes PlayStation VR felhasználó, aki 2016. tavaszán úgy döntött, elkezd foglalkozni a PlayStation VR-al, hogy nektek minél több infót átadhasson erről a szuper kiegészítőről. Iratkozz fel Youtube csatornámra és nyomd meg a kis harangot is, hogy mindig értesülj új tesztjeimről: FELIRATKOZÁS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


húsz − 12 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .