TESZT: Vader Immortal

Izgalmakkal teli, Star Wars világában játszódó VR élmény! Csempészből erőhasználó és fénykard forgatóvá válhatsz, csak hallgass Vader nagyúrra

2019-ben Oculusra kiadott Vader Immortal, nagy örömünkre nem rég elérhetővé vált PlayStationre is. Így most lehetőségünk adódik PS-en is átélni a ILMxLAB fejlesztő csapat által nyújtott, kis Star Wars történetet.

Játéktörténetről

Csempészként egy űrcsatás slamasztikából a hiperűrbe menekülve próbáljátok megszerelni az űrhajótokat, amikor a Birodalom a Mustafar fölött kiragad a hiperűrből és leszállásra kényszerít.

Börtön blokkban találjuk magunkat rögtön, ahol rövidesen maga Vader nagyúr is megjelenik. Star Wars rajongóként, VR-ban számomra ez hatalmas élmény volt, elég hatásosra sikeredett a belépője.

Rögtön egy szerkezetet nyom a kezünkbe amiről fogalma sincs az embernek, hogy mi lehet az. Amint azt kinyitottuk ott is hagy minket azzal a végszóval, hogy még visszajön értünk. Vadertől ez sok jót nem ígér, aki olvasott könyveket, képregényeket, annak nem kell ezt ecsetelni.  Ezután megkezdődik a szabadulásunk és ezzel  együtt a játék is. Kis csapatunk három főből áll: robot pilótánk, akinek mindenhez van véleménye és előszeretettel kezdeményez/szól bele mindenbe,  a másik pedig egy helyi lakos akit akkor ismerünk meg, és nagyon örül nekünk mint “kiválasztottnak”.

Szökés közben lehetőségünk van korlátolt keretek között bejárni a Birodalmi bázist,  nagyszerűen hozza azt az érzést, amit egy VR-tól elvárunk. És persze Mustafar komor, vastag fekete füstös és vörösen izzó vulkanikus felszínét is bemutatja a játék. Útközben ráakadunk egy fénykardra is, ahol rögtön egy droid megtanít nekünk mindent amit tudnunk kell a játék végigviteléhez. Kardpárbaj, lézersugár elhárítás és visszaverés. Majd fény derül arra is, hogy Vader mégis mit keres számára az egyik leggyűlöltebb bolygón, valamint Mustafart ami egykor zöld és virágzó felszín borított, most mégis minek köszönheti vulkanikus természetét. Hirtelen zuhanyként kapja az ember a sok információt köztük azt is, hogy karakterünk a kulcs ahhoz, amit Vader keres és a helyiek vezetője arra kér, hogy segítsük Vadert. Bár ezt még esélyünk sincs feldolgozni, jön a következő esemény amitől rögtön érezni lehet, hogy ez a  játék remek választás volt.

Vaderrel vállvetve harcolunk együtt és több epikus mozdulatot bevetve bedarálja az ellenfeleket, amiket csak fél szemmel és leesett állal tudunk követni, mert három irányból is támadnak minket. A folytatásban kicsit Mester és tanítványa hangulatban menetel a történet, elmagyarázza az erő hatalmasságát és megtanítja használni azt. Jönnek még csavarok de aki esetleg még nem ismeri a játékot annak nem szeretnék mindent lelőni.

Játékmenet & irányítás

Vader Immortal (pack) azért nevezem packnak, mert annak idején PC-re nem egyszerre a teljes játék jelent meg, hanem részletekben várni kellett arra, hogy a történet kiteljesedjen. Összesen 3 Episode és ez alkotja a teljes játékot. PS-re már ezt egy csomagban kapjuk meg és külön kell letölteni és elindítani ezeket a PS főmenüjében. Két darab move kontroller szükséges a játékhoz. Ülve vagy állva játszható, kinek mi a kényelmesebb. Nehézségi fokot nem lehet beállítani, kihívást a Dojoban találni. A mozgás teleportálással van megoldva, O és X el foroghatunk mind két move kontrolleren egyaránt. Ravasz megnyomásával ragadhatunk meg tárgyakat vagy használhatjuk majd az erőt az Episode 2-től, és a négyzettel aktiváljuk a fénykardot. Erő segítségével majd képesek leszünk tárgyak vagy ellenfelek megragadására is elhajítására vagy éppen lefegyverzésére. Erős brutalitás látvány nincs, max a droidoknak lehet levágni a kezüket, de nem ember formájúak.

Sajnos a harcok egyhelyben állva történnek nehezítésnek 3 oldalról támadnak. védekezni jobbról,balról vagy felülről kell. A történet módban rengeteg párbeszéd és menetelés van, harc jóval kevesebb.

Részenként kb 30-45 perces játékidőre lehet számítani ami a történet módot illeti. Ez számomra kicsit elkeserítő mert pillanatok alatt elrepül a játékidő és mire feleszmél az ember már vége is van. Találunk még a menüben egy  Dojot ahol képességeinket tesztelhetjük és csiszolhatjuk tudásunkat. Ez valamennyire kárpótolja az embert, ugyanis itt bármennyi időt eltölthetünk. Van 30 pálya ami minden egyes episodban eltérő, például az episode 1-ben csak fénykard használat van. Igazából a fénykard és erő harcokat itt tudjuk igazán ki élni magunkból, plusz jutalmakat is oldhatunk fel mint például vörös kristály vagy Obi-Wan fénykardja.

Abszolút VR komfort a játék, nincsenek elnagyolások jól érezhetőek a távolságok. Viszont, hogy írjak rosszat is, nekem nagyon sötét, persze a játék sem napfényes mezőn játszódik de a kivilágított birodalmi folyosókon is csak azért nem tapogattam a falat mert a teleport jelölő mutatta merre mehetek. Grafikát illetően ha a távolba nézünk kifejezetten szemcsés, szétesik és sokszor kerülünk nyílt vagy nagyobb térségbe. Közelről relatív szép, nagyszerűen hozza a Star Wars érzést, nekem kicsit a régi Kotor vagy JK3 jutott róla eszembe, nosztalgikus érzés volt.

Star Wars rajongóként rengeteg mindenbe bele lehetne kötni, de ezt elkell engedni.

Ami számomra kicsit zavaró volt a játék folyamán az a robot pilóta társam személyisége amit adtak neki. Szerkesztőtársam Pali fogalmazta meg jól: Kapott egy kamu Han Solo szerepet. Robotként ezt a szerepet egy kicsit erősnek és életidegennek éreztem.

Az alkotók a legnagyobbat, szerintem Vader karakterén húztak, nagyon eltalálták, teljesen hiteles lett, mindezt hangulatilag még megküldték nagyszerű zenei aláfestésekkel és helyszínekkel. Azért vegyes érzések kavarogtak végig bennem, mert nagyon szerettem a csempész karakternek a bőrébe bújni, Vader mellett állni, nézni eszméletlen érzés volt, és megismerni Mustafar történelmét, de mégis nagyon rövidnek éreztem a teljes kerek sztori ellenére.

Aki rajongó annak mindenképpen ajánlom. PSVR játékok között stabilan megállja a helyét, azért minőségi darab lett.

Itt a Teszt videó:

Aki esetleg kiváncsi a végigjátszásomra, azt is feltöltöttem az oldalra:

Ekalys Ekalys
About Ekalys 5 Articles
2015 óta merültem el a PS4 világában, majd 2017 év elejétől a VR vákuum hatást gyakorolt rám. Minden játék kategória érdekel. Hobbi streamer vagyok, Youtube és Twitchen is meg lehet találni Ekalys néven.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


tizenkilenc − 9 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .