PlayStation 4 PRO és az új PlayStation 4 (Slim)

PlayStation 4 pro és slim
Az új PlayStation 4 (Slim) balra, a PlayStation 4 PRO (Neo) jobbra.

A tegnap esti PlayStation Meeting 2016-on sok dologra fény derült, mégsem túl sok újdonságot tudtunk meg.

Összefoglalom a lényeges dolgokat az új konzolokról és beszéljünk kicsit a PlayStation VR támogatásáról is.

Először is amit érdemes tisztázni a fejünkben, hogy az eddig PlayStation 4 Slim-nek emlegetett konzol lesz az új PlayStation 4, a Neo kódnéven futó pedig PlayStation 4 PRO elnevezést kapta. Ezzel meg is indul a “régi” PS4-ek takarítása. Amint elfogynak a boltok polcairól, új szállítmányok már nem igazán fognak érkezni, hanem váltja őket az új, lekerekített dizájnnal rendelkező PS4 (Slim).

PlayStation 4 (Slim)

  • Megjelenés: 2016. szeptember 15. világszerte
  • Ára: $299 (idehaza persze drágább lesz a VÁM és adók miatt), 100-120e Ft közé tippelem.
  • A “régi” PlayStation 4-hez hasonló hardware, kisebb házban, modernebb hűtéssel és jobb fogyasztással.
  • Támogatni fogja a PlayStation VR, mivel az összes PS4 támogatni fogja.
  • Új kontroller touchpad lightbar-al
  • HDR támogatás
  • 500 GB / 1 TB háttértár

PlayStation 4 PRO (Neo)

  • Megjelenés: 2016. november 10. világszerte
  • Ára: $399 (idehaza persze drágább lesz a VÁM és adók miatt), 130-150e Ft közé tippelem.
  • A “régi” PS4 erejének dupláját emlegetik, de ez csak a GPU-ra igaz, a processzor nem lesz dupla olyan gyors.
  • 4K támogatás, felskálázza a FullHD játékokat 4K-ra, de nem natív 4K-n futtatja. Azok csak a Netflix és Youtube 4K videóira igazak.
  • Támogatni fogja a PlayStation VR-t, mivel az összes PS4 támogatni fogja.
  • Új kontroller touchpad lightbar-al
  • HDR támogatás
  • 1 TB háttértár

A PlayStation PRO-nál érdemes megemlíteni, hogy az Xbox One S-el szemben a 4K BluRay filmeket nem támogatja, ami sokaknak nagy szívfájdalom és kellemetlen meglepetés.

A HDR támogatással kapcsolatban pedig jó hír a “régi” PS4 tulajoknak, hogy a hamarosan érkező szoftverfrissítéssel ők is megkapják azt.

De mi is az a HDR?

A HDR a High Dynamic Range, vagyis a Magas Dinamikai Tartomány rövidítése, a magas dinamikatartományra képes megjelenítést jelenti, ahol a kép világos és sötét részei közötti erősebb kontraszttal, élénkebb színekkel, szélesebb színskálával érik el az élethűbb megjelenítésre. A digitális fényképezőgépekbenv és már okostelefonok kameráiban is ismerős lehet a HDR, de a két eljárást ne keverjük össze. Bár a cél ugyanaz, a kamerák úgy érik el ezt a hatást, hogy különböző expozíciós értékek mellett több – általában három – képet lőnek, majd ezekből olvasztják eggyé a végleges eredményt, ahol a fotó sötétebb részei a hosszabb expozíciós képekből, a világosabbak pedig a rövidebb záridővel készültekből kerülnek ki.

Tehát számunkra a játékok/filmek közben a HDR funkciót élvezve sokkal élénkebb, dinamikusabb kontraszttal rendelkező képet kaphatunk, főleg ha külön a TV is támogatja azt. Tudni kell, hogy konkrét HDR támogatás csak 4K TV-ben lehet, viszont ha egy FullHD felbontású TV-n HDR-ben renderelt képet látunk, majd ugyanazt a képet 4K felbontásban egy 4K-s TV-n HDR nélkül nézzk, akkor is sokkal szebbnek látjuk a “kisebb” felbontású FullHD-s kijelző képét a dinamikusabb kontraszt miatt.

hdr-sdr

Nézzük meg mire képes a PS4 PRO néhány jövőben megjelenő játékban:

A játékok kompatibilitása a konzolok között

Erről lényegében beszélnünk sem kell. Minden játék futni fog az összes PS4 konzolvariáción. A régi játékok kaphatnak utólagosan grafikai patch-et, hogy a PRO-n még szebben nézzenek ki. Nem lesznek később sem olyan játékok, melyek ne futnának valamennyi PS4 konzolon.

PlayStation VR-t melyik konzol fogja támogatni?

playstation-vr-ps4

Fontosnak tartom ezredjére is leírni, mert bizonyos oldalakon (pl. Origo) megy a népbutítás, hogy biztosan majd csak a PRO fogja meghajtani a PSVR-t. Nem, nem és nem! A PlayStation VR-t az össze s PS4 “meg fogja hajtani”, hiszen ha csak a november 10-én megjelenő PRO-val működne, akkor az október 13-án megjelenő VR-t megjelenés napján megvásárló felhasználók mit kezdenek vele közel egy hónapig? Nézegetik, ahogy porosodik? Nem! Használni fogják a PlayStation 4-el… a régivel és a szeptember 15-én megjelenő újjal (Slim) is!

 

Az új kontroller

ps4pro-controller
Sokan nem tudják elképzelni az új kontrollert a tapipados lightbar-al. Íme.

Új PlayStation kamera

Valamint teljesen új köntösbe öltözött PlayStation kamerát is kapunk. Lényegében nem tud többet, csak teljesen új, praktikusabb kialakítást kapott.

PlayStation Camera 2.0 szemből

PlayStation Camera 2.0 oldalról

Orosz Mihály
About Mihály Orosz 543 Articles
A PSVR.hu üzemeltetője vagyok, egy lelkes PlayStation VR felhasználó, aki 2016. tavaszán úgy döntött, elkezd foglalkozni a PlayStation VR-al, hogy nektek minél több infót átadhasson erről a szuper kiegészítőről. Iratkozz fel Youtube csatornámra és nyomd meg a kis harangot is, hogy mindig értesülj új tesztjeimről: FELIRATKOZÁS

14 Comments

  1. Továbbra is megnyugodtam, hogy a jó “régi” ps4 is tudni fogja persze a VR-t mert mennek ám nagyon a riogatások. Ha jól emlékszem a VR tartozékai között lesz kamera tartó is, ugye mert akkor tényleg felesleges lenne beszerezni újat csak azért mert kicsit modernebb a dizájn. Én a ps nyalókáktól váltam meg kb. másfél éve nevetséges áron most meg szívom a kefét, hogy mégis jobb lett volna megtartani mert jó pár játékhoz kelleni fog. Amúgy meg az a borzasztó, hogy most annyiért lehet majd venni a ps4 pro-t mint amennyiért annak idején vettem a “régi” ps4-t…

  2. Eddigi legjobb cikk arról, hogy mire számíthatunk (máshol megy az össze-vissza beszéd). Arról nem is beszélve, hogy ezt elolvasva nyugodtan beruházunk egy régebbi kamerára is. Köszönjük!

  3. Jó az oldal és a cikk. Sok mindent tudok és is az új ps-el kapcsolatban, de azért kellenek az ilyen összefoglalók és örülök, hogy van egy oldal ami csak a ps vr-al foglalkozik. 🙂

  4. Sziasztok. Ps4 vásárlása előtt állok,és nekem egy Philips 4k Ultra Slim smart led tv-m van.
    Az a kérdésem , elég nekem a Slim vagy mindenképp Pro-t kell e vennem? Megéri e pro-t venni ilyen ár különbséggel? Köszi előre is

    • Szia! Mivel 4K TV-d van, érdemes lehet a PRO-t választanod, hiszen felskálázza a játékokat 4K-ra, így sokkal szebb képet kapsz, mint Slim-el, FullHD felbontás futtatásakor. Továbbá a PRO esetén a játékok egy része már kapott PRO támogatást és a jövőben megjelenő játékok is támogatni fogják, ami azt jelenti, hogy PRO-n futtatva lehet nagyobb felbontású textúra a játékban, nagyobb felbontás, nagyobb framerate. Szóval előfordulhat simán az is, hogy olyan játék, ami 30FPS-re van maximalizálva PS4-en, az 60 FPS-el is fut majd a PRO-n. Ezek alapján kell döntened. Ha pedig tervezel PSVR-t is vásárolni, akkor mindenképpen ajánlom, én főként amiatt cseréltem, mert VR játékok esetén általában nagy különbség van sima és PRO konzolon futó VR játékok között.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 − 1 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .