TESZT: Intruders – Hide and Seek

A madridi székhelyű Tessera Studios megalkotta az egyik legizgalmasabb VR játékot a Földön!

Nem, nem érzem túlzásnak a fenti kijelentést, hiszen a spanyol fejlesztőcsapat olyan játékot hozott létre, ami minden elvárást kitűnően teljesít, legyen az grafika, történet, irányítás vagy akár a hangok terén. Valamint a játék nem csak VR-ban játszható, ha r a TV képernyőjén is, így akinek nincs VR otthon, az sem marad ki a jóból. De ne rohanjunk ennyire előre!

Történet
Viszonylag Spoilermentesen az alaptörténetet írom most le. Egy 4 tagú, boldog család egyik tagját alakítjuk, méghozzá egy 8 éves kisfiút, aki húgával és szüleivel lakik a tippre legalább 1500 négyzetméteres házban. Telnek a mindennapjaink, vacsorázunk, bújócskázunk, megismerjük a családtagokat, majd felfedezzük a húgival az eddig számunkra titokként kezelt pánik szobát. Amikor rácsodálkozunk a rejtélyre és a sok monitorra, amin a bekamerázott lakást látjuk, arra leszünk figyelmesek, hogy 3 idegen hatol be a lakásba és fogják el a szüleinket. Egy nő és 2 férfi. A férfiak közül az egyik egy hatalmas, félelmetes 2 ajtós szekrény, a másik pedig egy agancsos maszkot visel, ami szintén elég félelmetes hatást kölcsönöz neki is. És nagyjából mot kezdődik a játék, hiszen eddig csak a családtagok és a lakás jobb megismeréséről szólt a játék. Ja igen, amíg el nem felejtem, a ház 2 szintes, plusz egy nagy alagsor, így ezzel együtt 3 szintről beszélünk.

Játékmenet
A játék folyamán egyre inkább kibontakozik a történet és annak folyamatát elősegítő feladatokat kapunk. A lényeg, hogy túléljünk. A húgunk a pánikszobában marad és walkie-talkie segítségével próbál nekünk segíteni, hogy elkerüljük a veszélyesebb szituációkat, hiszen a kamerákon keresztül mindent lát. Habár tudunk futni, néha még a sima lépteinket is meghallják, nem hog a futásunkat, íg inkább lassan, osonva kell közlekedni és a zseblámpával mászkáló 3 betörőt elkerülve eljutni a következő feladatunkig. Mint például segítséget hívni apu laptopján keresztül, de kiderül, hogy nem tudjuk a jelszót, akkor a könyvtárba menni egy régi könyvért, mert talán abba írta bele a jelszót az édesapánk, aztán vissza a laptophoz, stb. Az betörők ha észrevesznek, üldözőbe vesznek. Van amelyik gyorsabb, van amelyik lassabb. Általában alig van esélyünk elmenekülni, de ha ügyesek vagyunk és bebújunk egy szekrénybe vagy ágy alá, asztal alá, akkor elveszíthetik a nyomunkat és feladják a kutatást. Kicsit olyan, mint az Alien-ben az elrejtőzés. Néha, ha nagyon stresszes a helyzet, megjelenik egy EKG jel és amikor dobban a szívünk, meg kell rántani a kontrollert, hogy lassuljon a szívverésünk és a légzésünk, nehogy felhívjuk magunkra a figyelmet a szekrénybe bújva.

Grafika
Az Unreal Engine-nek köszönhetően az átlag VR játékokhoz képest egyáltalán nincs okunk panaszra. A hatalmas, részletesen megtervezett házat töltés nélkül tudjuk bejárni. Minden apró részletre figyeltek a készítők.

Irányítás
A játék csak a DualShock4-el irányítható. Interakciókon kívül guggolás, futás, gyors megfordulásra van még lehetőségünk, valamint van nálunk is zseblámpa, amit használhatunk, vagy bármikor odaszólhatunk a húgunknak a walkie-talkie segítségével, valamint a térképet is előhozhatjuk a touchpad megnyomásával.

Viszont a legfontosabb számomra egy irányításnál a folymatos forgás és mozgás lehetősége, amit személyre is szabhatunk a játékban. Ezt is megkapjuk, így csillagos ötösre teljesít a DS4-es irányítás a játék folyamán.

Hangok
A hangok nagyon jól megteremtik a megfelelő atmoszférát. Odakint az éjszaka sötétjében hallju, ahogy esik az eső. Bent nagyon fülelnünk kell minden zajra, hogy halljuk merre járnak a betörők. Néha beszélgetnek is, ráadásul az agancsosnak nagyon félelmetes hangja van. Ha pedig észrevesznek és üldözőbe vesznek, akkor azonnal felpörög a zene is, igazi adrenalin fröccsként működik. Szóval ezen a téren is jó munkát végzett a csapat.

Összegzés
Irtó kellemes csalódás ez a játék. Nem könnyű, hiszen nagyon könnyen meghalhatunk benne, de a kihívás mindig jó. Sem a grafikáról, sem az irányításról nem lehet rosszat mondani, a történet és annak vezetése pedig első osztályú. Mások sokat tanulhatnának a Tessera Studios munkájából, mert engem annyira lenyűgözött, hogy másoknak is csak mesélem, hogy mi történt velem a játékban és úgy hangzik, mint ha egy rettentő izgalmas könyvről, vagy filmről mesélnék, mert igenis a történet jól működik és keményen leköti az embert. A teljes ára a játéknak 5.990 Ft, ami számomra nagyon kellemes csalódás volt, így azt mondom kötelező vétel, én 10/10-re értékelem! Viszont egy sajnálatos tény itt is visszaköszön, a játék csupán 3 óra körüli játékidővel bír.

Végül egy kis hangulat a játékból, nem lett spoiler benne:

Szerezd be digitálisan: Intruders – Hide and Seek a Playstation Store-ban
A fejlesztők weblapja: Tessera Studios
A játék weblapja: Intruders – Hide and Seek

Orosz Mihály
About Mihály Orosz 543 Articles
A PSVR.hu üzemeltetője vagyok, egy lelkes PlayStation VR felhasználó, aki 2016. tavaszán úgy döntött, elkezd foglalkozni a PlayStation VR-al, hogy nektek minél több infót átadhasson erről a szuper kiegészítőről. Iratkozz fel Youtube csatornámra és nyomd meg a kis harangot is, hogy mindig értesülj új tesztjeimről: FELIRATKOZÁS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


egy × 1 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .