Rosszullét PlayStation VR-ban! Elmúlik?

utazási betegség psvr

A válasz egyértelműen: IGEN!

Azon szerencsések közé tartozom, akik 2016. október 13-án, a történelmi napon, amikor megjelent – majdnem – világszerte a PlayStation VR, megvehettem a sajátomat. És azon szerencsétlenek közé is tartoztam, akik olyan rosszullétet produkáltak egyes játékoktól, hogy utána órákig hányinger, szédülés és rosszullét gyötört. Sőt, elég volt csak a játékra gondolni és rosszul lettem.

A legelső játék, amit első nap meg is vásároltam, mert iszonyat tetszett, hogy horror FPS és az ára sem volt túl húzós, az a Here They Lie volt – na meg persze az Until Dawn: Rush of Blood 🙂 Amikor elkezdtem játszani a Here They Lie-al, nagyon tetszett. S bár kissé furán éreztem magam, folytattam a játékot, míg végül annyira rosszul nem lettem, hogy abba kellett hagynom, majd órákig szédültem és este aludni is alig tudtam. Mindezt csupán 20 perc játék után. Utána elég volt 1-2 perc és dobtam le magamról a PlayStation VR-t, menekülve a való világba, de a rosszulléttől nem szabadulva.

Érdekes módon, az olyan játékokban, ahol nem lehetett, vagy csak korlátozottan mozogni és a nézelődésé volt a szerep, egyáltalán nem voltam rosszul. A már korábban említett Rush of Blood határeset volt. Rosszullét volt, de nem olyan mértékben, mint a Here They Lie-ban. De gondolhatjátok hogy sokkolt, hogy nem játszahom FPS-el, holott ezt a műfajt vártam a legjobban és teljesen rá voltam (vagyok) kattanva a Farpoit-ra és Resident Evil 7-re. Aztán játszottam más játékokkal, lecseréltem a PS4-et PRO-ra és azzal együtt megjött a szintén régóta várt Robinson: The Journey. Ezt a játékot úgy vártam, mint a Messiást és úgy féltem tőle – lévén FPS -, mint a tűztől. Meglepődtem, egészen jól bírtam. Persze addigra már bő 1 hónapja volt PSVR-om. 1,5-2 órát is bírtam egyszerre, juhé!

Egyébként kialakítottam egy FPS játékstílust. Nem forgatom a fejem mászkálás közben, csak amennyit valóban szükséges. Szétnézni pedig csak úgy nézek szét jobban, amikor egy helyben állok. Ez működni látszott, a Robinson-t is így játszottam végig. Cseppet sem vesz el a játék élvezetéből, a való életben sem kapkudjuk a fejünket mindenfelé, amikor haladunk előre.

Ahogy telt-múlt az idő és kivégeztem az összes meglévő PSVR címet, eszembe jutott, hogy a Here They Lie még mindig ott van félbehagyva. Elővettem hát és lássatok csodát, nem jelentkezett perceken belül rosszullét, sőt hosszabb idő elteltével sem. Képes voltam vele 1-2 órát is játszani. Ez bizonyítja, hogy idővel mindent meg lehet szokni. Persze nem mondom, hogy 100%-osan elmúlt mindenféle rosszullétem, de ha 10-es skálán a maximumon járt az elején, az most egy olyan 2-es szintre csökkent és szerintem idő kérdése, hogy 0-ra váltson.

Mitől is vagyunk rosszul? Egyszerű: haladunk, miközben ülünk, hogy forog a világ és olyan dolgok történnek, amihez a szükséges mozdulatot nem vagy nem egészében végezzük el. Az agyunkat simán átveri a virtuális valóság.

Orosz Mihály
About Mihály Orosz 541 Articles
A PSVR.hu üzemeltetője vagyok, egy lelkes PlayStation VR felhasználó, aki 2016. tavaszán úgy döntött, elkezd foglalkozni a PlayStation VR-al, hogy nektek minél több infót átadhasson erről a szuper kiegészítőről. Iratkozz fel Youtube csatornámra és nyomd meg a kis harangot is, hogy mindig értesülj új tesztjeimről: FELIRATKOZÁS

9 Comments

  1. Nekem az első éjszakám furcsa volt, bár a PSVR-t is estére üzemeltembe… 🙂
    Úgy hogy vegyük ezt a nulladik napnak. Az első naptól számítva, ha jelentkeztik is problèmák, enyhe furcsa érzésem volt, ami aztán mindig egyre enyhébbé vàlt, már nem érzek semmit belőle. Gondolom azért van, mert nem vagyok érzékeny tipus és az agyam hosszabb távon helyre rakta a dolgokat. Kvázi átkapcsol vr üzemmódba, ha felkapom a szettet. 😀 Szerintem ez a normális.
    Oromis, egy kicsit off a téma, de azért megkérdeznèlek, hogy a Trinus PSVR-el volt e màr dolgod? Nekem üzemel, szerintem úgy ahhogy kell neki, viszont a Steam VR süket mint az ágyú… Nem találja a headsettet, az istenért nem bírom rávenni. Hát ha tudsz okosat mondani! 😀

    • Ott még a programban lesz valami , mert a sisakba átalakítja.De neked ki adja képet sisakra ?Mert nekem pc-nsemmi kép.Viszont mikor vissza raktam ps4-re ott meg az a kép volt aminek lenni kellett volna, Sikerült el is bogarásznom vele míg rendes lett a képe megint.

      • Nekem volt kép, nvidia》extended screen után láttam az asztal jobb szélét, a Trinus futott rendesen. Viszont a steamvr nem találta meg a psvr-t. Kűzködtem vele, de ezen a ponton fel is adtam,viszont most látom hogy elvileg van trinus 0.5. Lehet hogy rápróbálok mindjárt! 😀

  2. Azért kérdeztem , mert nekem tv képernyőn ment és mozgott is ahogy mozgattam sisakot csak sisakon nem volt kép. De lehet amd-t nem szereti.

    • Szerintem amd oldalon is menni kellene neki. Feltettem a 0.5-öt, ugyanaz a szitu. Nekem gyanús, hogy a steam blokkolja ezt az egészet, mivel ha működne, azzonal összeomlana a htc/oculus eladás. Ha lesz rendes hivatalos support, akkor jó lesz, addig meg a hack megoldások valszeg az első frissitésig fognak működní, ha működnek egyáltalán.

  3. Nekem sokat még nem volt időm játszani, de fél vagy 1 óra játék után szédülés, hányinger, és izzad a hónom alja mint állat pedig nem jellemző rám.Viszont lefekvés után gyorsan regenerálódom.

  4. Nekem teljesen elmúlt a játék-rosszullét mivel eladtam 1 hónapja a vr-t. Nem hiányzik egyáltalán, nekem nem jött be annyira, porosodna csak a szekrényben nem használnám csak ritkán.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 5 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .