TESZT: GT Sport (VR mód)

A GT Sport képében egy PlayStation Exclusive címről van szó, mely grafikailag elég sokat ígért, ahogyan azt egy exclusive játéktó el is várhatjuk. Van itt kérem 4K-ra skálázott 2K felbontás, HDR, minden mi szem-szájnak ingere. Egy rakat pálya és kismillió autó, na de ami minket érdekel, hogy mégis mit kapunk VR-ban?

(A videóban az itt olvasható szöveg hangzik el!)

Az Arcade menüpontban találhatjuk meg a VR részt, ahol 2 opció közül választhatunk.

Az első a VR verseny, mely több tucat pályát és rengeteg választható autót tartalmaz, ez igazán jó hír a PSVR tulajok számára. Az viszont már kevésbé, hogy multiplayer támogatás egyáltalán nincs. Sokan reménykedünk abban, hogy majd egy frissítés ezt is elhozza számunkra, de erre nincs garancia. Grafikai szempontból a látvány teljesen rendben van, a Driveclub-ot lekörözi, a távolabbi dolgok sem veszenk homályba és a felbontás is vélhetően magasabb, mert kevesebb recés éllel találkozunk, bár nem mondom, hogy egyáltalán nincsenek. A vezető ülésből körbenézva az autókban, nagyon részletes belső kidolgozásra lehetünk figyelmesek. Arra gondolhatnánk, hogy a multiplayer a grafika oltárán lett feláldozva VR mód esetén, mert lehet nem bírt volna el 4-5 ellefelet a játék mozgásban ugyanazon a pályán. Na de akkor legalább megoldhatták volna az 1-1 ellent, hogy ne a gép irányítsa a pályákon az ellenfelet, hanem kedves barátunk egy másik VR sisakba gubózva otthon.

Viszont van egy roppant kellemetlen tapasztalatom, méghozzá a kihívás teljes hiánya. Persze az autók irányítása más és más. Hatalmas különbség van közöttük és persze az sem midegy, hogy aszfalt vagy földút amin haladunk, de a számítógép csal. És nem, nem úgy, ahogy gondoljátok, hanem épp ellenkezőleg. Három féle nehézéségi fokozat választható, én a 2-at választottam, de még így is konkrétan ha kipördülök a pályáról és esélyem se lenne beérni az ellenfelet, akkor is beérem. Sőt, képes vagyok megelőzni és győzni még ha 3-szor is kisodródok, vagy megyek neki a korlátnak.
Ez nagyon frusztráló amint rájössz, hogy nem te vagy ennyire jó, hanem konkrétan bevár a számítógép, lassabban megy, hogy utolérd a sikerélményed érdekében. Ez pedig így inkább hatalmas csalódás, mint győzelemittas dicsőség. Habár nem kizárt, hogy ha elegen hangot adnak ezen felháborodásuknak, akkor javítani fogják a készítők, mert nem nagy programozási beavatkozás lenne ezt egy frissítéssel módosítani.

A játék egyébként egész részletesen személyre szabható, ahogy azt el is várjuk. Az igazán profik mindent manuálisra állíthatnak, mert az automata fékezés és automata váltás, mindenféle segítő funkció szinte annyira túlzásba vihető, hogy közel már nem is mi játszunk, mindent a gép irányít helyettünk. Ez nem negatívum, de ezt is okosan kell beállítani, hogy azért ne szívassuk meg magunkat, de legyen benne bőven kihívás is számunkra.

A másik VR része a GT Sportnak a VR Showroom, ahol a játék folyamán megszerzett autóinkat járhatjuk teljesen körbe. Megdöbbentő részletességgel vannak lemodellezve az autók és VR-ban valóban nagy élmény kedvenceink körül sétálni, majd az ablakon át belelesni a vezetőfülkébe.

Összegzésképpen a grafika teljesen rendben van VR-ban, de nem túlzottan kiemelkedő, valahogy többet vártam. Az autós hangok rendben vannak, bár a zenék néha borzalmasak, érdemes saját track listát használni. A gépi ellenfél VR-ban elrontja a játék élvezeti értékét, remélem ezt mihamarabb javítják. Szomorú, hogy semmiféle multi nem érhető el ebben a módban, legalább az 1-1 elleni küzdelmet elhozhatná egy frissítés. A játék tőlem 9-es értékelést kapna a 10-ből, ha a mesterséges intelligencián nehezítenének és lenne benne egy kis multi élmény is. Így viszont egy erős 7-est kap csak. Ne feledje senki, ez a VR mód értékeléséről szól, nem a komplett Gran Turismo Sportról.

Orosz Mihály
About Mihály Orosz 540 Articles
A PSVR.hu üzemeltetője vagyok, egy lelkes PlayStation VR felhasználó, aki 2016. tavaszán úgy döntött, elkezd foglalkozni a PlayStation VR-al, hogy nektek minél több infót átadhasson erről a szuper kiegészítőről. Iratkozz fel Youtube csatornámra és nyomd meg a kis harangot is, hogy mindig értesülj új tesztjeimről: FELIRATKOZÁS

4 Comments

  1. Hmmm… akkor ezek szerint nem lett gy VR- húzó cím. 🙁
    Olyan cuccban gondolkozom ami a barátodnak van, egyedül a kormánnyal vagyok kicsit “gondba” vacillálok a Logitech G29 és a Trustmaster T300 között. (Gondolom a T500 király lehet ,de az nagyon drága)
    Még nem vezettem egyikkel sem, személyes tapasztalatod esetleg van a két kormányt illetőleg?

    • Hát én nem ezért vennék VR-t, az tuti. De ha van ilyen ülés+kormány kombód és VR-od is, azért érdemes megvenni, hiszen mégiscsak kevés az autós VR cím PSVR-ra.

  2. Sziasztok! Kóstolgatom a játékot megjelenése óta, de sajna igaz, nem egy vr húzó game. Ez a része kicsit összecsapott lett, szóval sztem se érdemes csak ezért vr-t venni. Persze alapvetően játszható, kocsik, irányítás, grafika mind rendben, aki először csapatja annak tuti tetszeni fog. 🙂 Aztán feltűnik pár érdekesség. Amit Misi is említett, igen, csal a program. (mondjuk nem csak vr-ban) Az itt elért eredményt nem menti sehová, azaz csak sétakocsikáztunk egyet. Kizárólag belső nézet van, ami amúgy korrekt, de van hogy jobb lenne a külső. Meg közben gokartnál úgy 20 méterről eltűnik az ellenfél feje. Szóval van azért még mit foltozgatni. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × egy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .